Programma 30 november 2024

Locatie: Gemeentehuis Aalten, Markt 7, 7121 CS Aalten

Inloop vanaf 9:45 uur

Eindtijd 13:30 uur

Trainingsprogramma

Voorzieningen op peil houden: een gezamenlijke uitdaging

De voorzieningen in onze gemeenten en het vitaal houden van onze gemeenschappen is een onderwerp dat in elke gemeente en lokale partij speelt in de Achterhoek. We kunnen niet in elke kern een zwembad of schouwburg behouden, en we hebben allemaal inwoners nodig die de krapte op de arbeidsmarkt oplossen. Tijdens de bijeenkomst met lokale partijen in maart 2024 bevestigden jullie deze uitdaging.

Daarom zijn we blij dat senior onderzoeker Dr. Korrie Melis (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en Hanzehogeschool Groningen) en projectleider Kennisnetwerk Krachtig Noord Nederland (KKNN) Charlotte Hidding deze bijeenkomst te gast zijn en vertellen over hun werk en bevindingen.

Korrie Melis werkt onder andere aan hoe er om wordt gegaan met maatschappelijke veranderingen door verschillende betrokkenen, zoals bewoners, gemeenten en andere organisaties, met name bij de ontwikkeling van plattelandsgebieden. Sinds 2010 richt het KKNN zich op samenbrengen van professionals die in hun werk te maken hebben met de gevolgen van demografische verandering, door het organiseren van onder andere kenniscafés.

We organiseren deze bijeenkomst samen met het Kennispunt Lokale Politieke Partijen.

Als je je aanmeldt, vragen we je een eigen bijdrage te betalen van €10 voor de lunch.

9.45 uur Inloop koffie en thee

10.00 – 12.30 uur Welkom door Erik Groters. Aansluitend presentatie en interactieve sessie met dr. Korrie Melis, onderzoeker aan de Hanzehogeschool en Charlotte Hidding, MSc projectleider van Kennisnetwerk Krachtig Noord Nederland en onderzoeker aan de Hanzehogeschool Groningen.

12.30 – 13.30 uur Netwerk en lunch

dr. Korrie Melis

Korrie Melis is onderzoeker bij het lectoraat Leefomgeving in Transitie van Kenniscentrum NoorderRuimte. Ze werkt aan het Premium EU project, en houdt zich bezig met het platteland.

Ze is breed geïnteresseerd in maatschappelijke veranderingen en hoe daar mee om wordt gegaan door verschillende betrokkenen; bewoners, gemeenten en andere overheden, organisaties et cetera. Maar ook hoe het samenspel tussen deze verschillende betrokkenen zich uit en vorm krijgt. Korrie heeft een speciale interesse voor de ontwikkeling van plattelandsgebieden, dorpen en de inwoners daarvan. In haar praktijkgerichte onderzoek combineert Korrie haar geografische en historische achtergronden. Dit uit zich in aandacht voor de geografische plek en voor ontwikkelingen in de tijd.

Korrie studeerde culturele geografie aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Aan diezelfde universiteit promoveerde ze in 2013 bij sociale en economische geschiedenis. Het proefschrift ging over leefbaarheid en regionale identiteiten in het plattelandsgebied Noord Groningen (1950-2000). Ze werkte als docent aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Radboud Universiteit Nijmegen. Vanaf januari 2013 werkt Korrie aan HAN bij het Kenniscentrum Publieke Zaak en later ook als docent bij de Master Management en Innovatie. Sinds juni 2023 is Korrie onderdeel van het HAN Lectoraat Sociale Duurzame Praktijken.

Charlotte Hidding

Charlotte Hidding is projectleider en junior onderzoeker binnen het lectoraat Leefomgeving in Transitie. Charlotte heeft een achtergrond in de onderwijswetenschappen en werkt als projectleider voor Kennisnetwerk Krimp Noord-Nederland, Innovatiewerkplaats Eems Dollard Regio in Transitie (IWP EDRiT) en is daarnaast verbonden aan de opleiding Vastgoedkunde en verschillende projecten in Noord-Nederland.

Charlotte is trots op de Eems Dollard Regio en toont dit door onder andere haar werkzaamheden binnen innovatiewerkplaats EDRiT. Binnen deze innovatiewerkplaats wordt kennis ontwikkeld en uitgewisseld tussen verschillende partijen zoals: overheid, onderwijs, onderzoek en inwoners van de Eems Dollard Regio. Daarnaast voeren studenten van de Hanzehogeschool elk semester onderzoek uit in de IWP onder het thema ‘leefbaarheid’.

Verder is zij betrokken bij het koepelproject Graanrepubliek 2.0. Dit project richt zich op het versterken en vergroten van de brede welvaart in de gemeente Oldambt. De IWP fungeert hier als kennistransferpunt. Thema’s die terugkomen in dit project zijn: landbouw, erfgoed, toerisme, onderwijs, arbeidsmarkt en innovatie.

Ook werkt Charlotte als projectleider voor het Kennisnetwerk Krachtig Noord-Nederland. Sinds 2010 werken de provincies Drenthe, Fryslan en Groningen, de Hanzehogeschool Groningen en de Rijksuniversiteit samen in KKNN. Het is een netwerk van 1400 professionals uit verschillende domeinen (zorg, woningbouw, onderwijs) en van verschillende typen organisaties (overheden, adviesbureaus, kennisinstellingen). Het netwerk richt zich op het samenbrengen van professionals die in hun werk te maken hebben met de gevolgen van demografische veranderingen. Dit door kennis te bundelen uit onderzoek, beleid en ervaringen en deze te delen. Kennis delen en netwerken staan centraal bij de activiteiten van KKNN.